Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru
- pół szklanki wody
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: W rondelku umieść kostkę margaryny, dodaj cukier, wodę, zagotuj, a następnie przestudź. Oba rodzaje mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj wszystko do wystudzonej masy w rondlu.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy i dobrze wymieszaj. Z białek ubij pianę i również dodaj do masy, delikatnie mieszając. Przygotuj papierowe foremki jak do muffinów i przelej do nich ciasto. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz babeczki przez niecałe 20 minut.
- śmietanka kremówka, ok. 5 łyżek
- 100 g masła
- cukier puder, ok. 500 g
- łyżeczka wanilii.
Wykonanie: Zmiksuj śmietankę na krem, następnie dodaj masło, cukier puder, wanilię. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Krem nałóż fantazyjnie na babeczki przy pomocy specjalnej strzykawki. Kruche babeczki
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- jajko
- 30 g cukru
- ok 100 g zimnego masła
- czubata łyżka zmielonych migdałów
- odrobina soli.
Wykonanie: Mąkę i sól przesiej do miski, wymieszaj z cukrem i migdałami, dodaj pokrojone na kawałki masło i wetrzyj. Dodaj ubite jajko. Szybko zgnieć ciasto, uformuj w kulę, obłóż folią aluminiową i schowaj do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na cienki placek (ok. 5 mm) i wyłóż nim małe, wysmarowane tłuszczem foremki. Schowaj do lodówki na kolejne 30-40 minut. Następnie upiecz babeczki na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok. 15 minut.
Babeczki udekoruj kremem.
Babeczki orzechowe z kremem
Składniki na około 12 sztuk:
- 85 g włoskich orzechów, zmielonych
- 4 łyżki miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- otarta skórka z połowy cytryny
- 70 g mąki
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka, roztrzepane
- orzechy włoskie do dekoracji
Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je kremem).
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Wystudzić.
Składniki na krem:
- 150 g serka kremowego typu Philadelphia
- 150 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- cynamon (ilość wg uznania)
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.
Przepis na babeczki cytrynowe z kremem i lemon curd
Pyszne, mocno cytrynowe babeczki z kremem maślanym nadziewane lemon curd.Te babeczki mają bardzo zdecydowany smak - specjalnie dla miłośników cytryn. Lemon curd, mocno cytrynowy krem do nadziewania podkreśla ich smak.
Składniki na 12 babeczek
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstrakt z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 /2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstrakt z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 /2 łyżeczki soli
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.
W średniej misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę, sól. Odstawić. Do drugiej, większej miski wbić jajka. Miksować 20-30 sekund. Dodać cukier, miksować kolejne 30 sekund. Dodać skórkę z cytryny aromaty i olej. Miksować 30 sekund.
Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników dodawać też mleko. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.
Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników dodawać też mleko. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.
Lemon Curd
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
¼ kostki (6 łyżek świeżego masła), pokrojonego na małe kawałeczki
Sok, skórkę, cukier i jajka wymieszać razem w rondelku lub misce. Dodać kawałeczki masła i umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać często mieszając aż masa zgęstnieje. To może zająć nawet 10 minut (można też robić to bezpośrednio na malutkim ogniu nie dopuszczając do wrzenia).
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
¼ kostki (6 łyżek świeżego masła), pokrojonego na małe kawałeczki
Sok, skórkę, cukier i jajka wymieszać razem w rondelku lub misce. Dodać kawałeczki masła i umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać często mieszając aż masa zgęstnieje. To może zająć nawet 10 minut (można też robić to bezpośrednio na malutkim ogniu nie dopuszczając do wrzenia).
Przelać masę do miseczki, przykryć folia (położyć bezpośrednio na powietrzni, żeby nie utworzył się kożuch i schłodzić w lodowce).
Teoretycznie powinno się przetrzeć ciepły curd przez gęste sitko, żeby był gładziutki. Nie robię tego.
Schłodzone muffinki nadziewać lemon curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką do nadziewania. Składniki na krem maślany
1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, przesianego
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
12 kropli żółtego barwnika spożywczego
Utrzeć masło mikserem. Dodać wanilię, wymieszać. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodaj mleko, ekstrakt z cytryny, barwnik. Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Muffinki nadziane lemon curdem ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.
Ozdobić staromodną galaretką w cukrze.
1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, przesianego
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
12 kropli żółtego barwnika spożywczego
Utrzeć masło mikserem. Dodać wanilię, wymieszać. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodaj mleko, ekstrakt z cytryny, barwnik. Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Muffinki nadziane lemon curdem ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.
Ozdobić staromodną galaretką w cukrze.
Jedyna wadą domowego curd jest to, ze jest produktem nietrwałym (bez konserwantów w odróżnieniu do lemon curd sklepowych) i powinien być spożyty w ciągu tygodnia.
Przepis na włoskie babeczki z ciasta marchewkowego z kremem z serka Philadelphia
Babeczki marchewkowe według tego przepisu to prawdziwy hit. Wprawdzie ciasto, które oryginalnie pochodzi z Włoch gdzie od bardzo dawna łączy się migdały z marchewką, było kiedyś przygotowane jako tarta, czyli w skorupce z kruchego ciasta, lecz w związku z tym, że "nadzienie" nie potrzebuje kruchej oprawy piekę je samodzielnie.
Wierzch ozdabiam kremem z serka Philadelphia, bo dla mnie ciasto marchewkowe bez tego kremu nie istnieje. Nie dodaję żadnych zapachów poza wanilią. Mielone migdały wystarczą. Czyżbym znalazła w końcu przepis idealny? Nie jest suche ani za mokre, nie czuć proszkiem do pieczenia, ani nie jest za słodkie... Po prostu pyszne!
Składniki na babeczki marchewkowe 12 sztuk:
100g masła lub 75 g oleju
200g (szklanka) cukru
200g (opakowanie) mielonych migdałów
100g (pół szklanki) maki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka (we włoskim oryginale 1 jajko + 1 żółtko)
300g (2 szklanki) startej na małych oczkach marchii
100g masła lub 75 g oleju
200g (szklanka) cukru
200g (opakowanie) mielonych migdałów
100g (pół szklanki) maki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka (we włoskim oryginale 1 jajko + 1 żółtko)
300g (2 szklanki) startej na małych oczkach marchii
Krem z serka Philadelphia:
250 g serka Philadelphia
2 łyżki masła
cukier puder 3/4 szklanki
czerwony, żółty i zielony barwnik
Umytą i obraną marchewkę ścieram na średniej tarce. Jeśli jest bardzo wilgotna, to dokładnie odciskam. Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami.
250 g serka Philadelphia
2 łyżki masła
cukier puder 3/4 szklanki
czerwony, żółty i zielony barwnik
Umytą i obraną marchewkę ścieram na średniej tarce. Jeśli jest bardzo wilgotna, to dokładnie odciskam. Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami.
Jajka ucieram z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę z migdałami i mieszam łopatką. Potem wlewam olej, dodaję sól oraz marchewkę, mieszam.
Foremki na muffinki wykładam papilotkami. Napełniam ciastem do 3/4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Studzę 5 minut w foremkach. Wyjmuję na kratkę.
Po ostygnięciu ozdabiam kremem z serka Philadelphia. Ucieram masło z serkiem. Dodaję cukier puder, do uzyskania kremowej masy. Dodaję ekstrakt z wanilii.
Po ostygnięciu ozdabiam kremem z serka Philadelphia. Ucieram masło z serkiem. Dodaję cukier puder, do uzyskania kremowej masy. Dodaję ekstrakt z wanilii.
Mieszam czerwony i żółty barwnik, żeby otrzymać pomarańcz. Barwię delikatnie masę. Część na bardziej zdecydowany kolor pomarańczowy. Bardzo małą ilość - na zielono. Wyciskam szprycą krem na babeczki, ozdabiam "marchewkami" z mniejszej szprycy.
Regulując ilość cukru pudru można wpływać na konsystencję kremu. Im więcej cukru tym krem ma ładniejszy "wzorek", ale może być za słodki.
Regulując ilość cukru pudru można wpływać na konsystencję kremu. Im więcej cukru tym krem ma ładniejszy "wzorek", ale może być za słodki.
Przepis na najbardziej popularne babeczki w Nowym Jorku
To taki prosty przepis. Któż by się spodziewał, że powstają z niego jedne z najbardziej popularnych babeczek w Nowym Jorku? Za jedyne 2,5 dolara.
Składniki na babeczki waniliowe z Magnolia Bakery:
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku
½ łyżeczki sody
115 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Lukier masłowy:
115 g miękkiego masla
3-4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku
½ łyżeczki sody
115 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Lukier masłowy:
115 g miękkiego masla
3-4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.
Masło ubijać mikserem na średnich obrotach do czasu, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawać cukier, ucierając do czasu, aż masa stanie się puszysta.Nie przerywając miksowania kolejno wbić jajka. Stopniowo (w 3 etapach) dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii miksując do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.
Masy nie należy ubijać zbyt długo.
Przełożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór nie więcej niż do 3/4 objętości. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu pozostanie suchy. Upieczone babeczki pozostawić przez ok. 5 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przełożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór nie więcej niż do 3/4 objętości. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu pozostanie suchy. Upieczone babeczki pozostawić przez ok. 5 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Lukier:
Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Cukier należy dodawać - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty krem. Schłodzić krem przez godzinę w lodówce. Ostudzone babeczki udekorować kremem nakładanym za pomocą szprycy do ciast i tortów.
Polski cukier puder różni się nieco od jego amerykańskiego odpowiednika (icing sugar), toteż ilość może różnić się od tej podanej w przepisie. Amerykański cukier puder zawiera dodatki zapobiegające zbrylaniu, takie jak skrobia kukurydziana, które stabiliuzują lukier.
Babeczki wyszły miękkie puszyste i wilgotne. Lukier - mocno waniliowy i słodki.Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Cukier należy dodawać - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty krem. Schłodzić krem przez godzinę w lodówce. Ostudzone babeczki udekorować kremem nakładanym za pomocą szprycy do ciast i tortów.
Polski cukier puder różni się nieco od jego amerykańskiego odpowiednika (icing sugar), toteż ilość może różnić się od tej podanej w przepisie. Amerykański cukier puder zawiera dodatki zapobiegające zbrylaniu, takie jak skrobia kukurydziana, które stabiliuzują lukier.
Przepis na wirujące babeczki czekoladowe z kremem śmietankowo-czekoladowym
Ciasto jest czekoladowe, krem jest słodki, na wpół maślany, z posmakiem kakao. Z powodu wzorku są nazywane „wirującymi babeczkami”. Z masła nie warto rezygnować - przy mniejszej ilości masła krem dawałby rozmywający się wzorek. Można wybrać bitą śmietanę, ale babeczki z kremem maślanym trzymają się najlepiej. Przepis do stosowania raczej od święta, z racji ilości kremu. Jeśli chcesz go zjeść mniej, zrób z połowy składników i rozsmaruj płasko na babeczce. Będą tak samo smaczne. Składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki (220 g) miękkiego masła3/4 szklanki (150 g) drobnego cukru
1, 5 szklanki (210 g) mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 płaskie łyżki kakao
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować do gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości (bardzo rosną). Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.
Składniki na krem
250 g serka kremowego typu Philadelphia
pół paczki (125 g) miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżka kakao
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać kakao i zmiksować (ja najczęściej cały krem od początku robię przy pomocy miksera, zwiększając stopniowo obroty). Schłodzić przez 1 godzinę.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki. Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu wytrzymuje również kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz